• jan '12 22 13:29

    Ruimte voor vogels

    Geschreven door : Willem van Es - reactie(s) : 0

 

Het is toch opmerkelijk. Een beetje woonwijk met laagbouw met tuinen laat van boven een verontrustend beeld zien. Niets tuin, nee wel steen. Kijk maar op Google Earth. Zoek je eigen wijk en bekijk eens de tuinen van de buren. Slechts enkelen hebben gras en borders. De zelfde mensen - die met veel steen als tuin - klagen over het feit dat het zolang nat blijft in de tuin. Het water blijft lang staan! Tja, zal wel. En dan al die algen! Elke keer moet het steen schoon gemaakt worden met algendoder of de hoge drukspuit. En dan toch roepen dat de tuin gemakkelijk in onderhoud is....<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

 

Ook in mijn tuin ligt veel steen. Een soort gebroken 'kalksteen' een soort grint. Het water verdwijnt snel in de grond. Verder staat er een berk die na 15 jaar groeien boven het huis uit steekt. Borders die echt gemakkelijk in onderhoud zijn omdat er weinig aandacht aan wordt geschonken. Er is slechts een uitzonderingsplant 'zevenblad'. Zevenblad overwoekert veel kleiner spul - bijvoorbeeld bosaardbei - die in de tuin staan voor de vogels. Het bladafval gaat in een hoekje onder de struiken; elk jaar op een andere plaats; de eenjarigen blijven staan tot het volgende groeiseizoen.

 

 

Tja, vogels je moet er van houden. Wij wel in ieder geval. Veel buren kennelijk niet. Geasfalteerde tuin en geen voedsel voor deze dieren. In de zomer klagen over het ‘afval’ wat ze veroorzaken. Ach ze moeten na het eten ook wat kwijt en dat laten ze ergens vallen. Rustig op laten drogen en dan vlot weg schuieren is meestal voldoende. Ze maken lawaai; ik kan Studio Sport niet eens boven de vogels uit horen. Jammer doe je maar een koptelefoon op dan hoor ik Studio Sport 5 tuinen verder op gelukkig niet. En dan je vreemd aankijken dat je een nestkast voor mussen ophangt. Alsof je een zedenmisdrijf begaat!

 

 

Nee, de stadsbewoner met een eengezinswoning heeft kennelijk niets met vogels. Ze hebben in het algemeen niets met natuur. De kinderen mogen niet de wijk uit. Naast de wijk ligt een polder dat tot natuur (cultuur) is omgevormd. Dus ze worden niet vuil. Behalve dan van de zandbak waar hun eigen hond of kat in loopt te pissen dan. De kinderen ervaren niet wat het is om in de (ondiepe) sloot te vallen. Ze zien niet eens de dieren in de sloot. En dan maar naar de dermatoloog omdat de ‘kids’ last hebben van eczeem omdat ze te veel gewassen worden met chemische rotzooi.

 

 

Er zijn buurtgenoten ook die hun Rottweiler op de Ganzen apporteert of het leuk vinden dat een kat van een ander wordt gebeten met alle gevolgen van dien. Of is het angst voor de gevaarlijke natuur.

 

 

De gemiddelde bewoner van een eengezinswoningwijk zal nooit een petitie voor meer vogels in de wijk tekenen; jammer.

 

 

Gemiddelde stadsbewoner ik daag u uit. Neem gras in plaats van steen. Zet struiken in de borders in plaats van wat zielige hangende tulpen. Hang een nestkast op. Het gras zorgt voor minder wateroverlast en de vogels zorgen voor minder overlast door insecten. Dus op naar een echt tuincentrum in plaats van intratuin, de Gamma of Praxis (die graag iets anders verkopen dan planten.

 

 

… en stem ook even op http://www.ruimtevoorvogels.nl/index.html !

 

 

Berichten
Bezig met het laden...
Naam *
Email
Commentaar *